top of page
Etsi

Windows 11 ei toimi vanhentuneilla laitteilla

Päivitetty: 7. jouluk. 2021


Windows 11 Pc health Check sovellus
Windows 11 Pc health Check sovellus

Windows 10 käyttöjärjestelmän elinkaari loppuu todella lyhyesti vuoden 2025 lokakuussa. Tämä tarkoittaa ettei vanhentuneissa tietokoneissa kannata enää käyttää Windows 10 käyttöjärjestelmää, koska tietoturva ongelmat ja haavoittuvuuksia ei enää korjata 2025 vuoden jälkeen, sama kohtalo odottaa kuten Windows 7, Windows 8 ja 8.1 käyttöjärjestelmiä.

Itse koen että tämä on erittäin törkeä liike Microsoft yritykseltä, koska tietokone jätteen määrä kasvaa järkyttävästi, ellei kuluttajat siirry muihin vaihtoehtoihin, kuten Linux, Chrome, Mac tai jokin muu käyttöjärjestelmä. On hyvin todennäköistä, ettei moni siirry Windows 11 käyttäjäksi vaan jättää laitteen päivittämättä ja tämä luo kyberuhkia, joihin ei pystytä enää mitenkään estää, koska Suomen valtiolla ei ole kykyä tähän ongelmaan.

Euroopan Unionin pitäisi puuttua Microsoftin päätökseen ja vaatia että he jatkavat Windows 10 päivittämistä ainakin vuoteen 2030 asti, jolloin nämä vanhentuneet tietokoneet olisivat pois verkkokäytöstä ja olisivat muutenkin liian vanhoja koneita arkipäivä käyttöön.

Moni kehitysmaa käyttää vieläkin vanhoja käyttöjärjestelmiä. Esimerkiksi Kiinassa Pekingin sairaalassa käytettiin yhä Windows Xp vuonna 2017 (Windows XP päivitystuki päättyi vuonna 2014) en tiedä onko siellä siirrytty jo uudempiin käyttöjärjestelmiin. Kiinan lentokentällä käytettiin vieläkin vanhempia käyttöjärjestelmiä Windows 2000. Afrikan maissa tilanne on todennäköisesti vieläkin huonompi.


Windows 10 toimii yhä todella hyvin jopa todella vanhoissa tietokoneissa, toki ne saattaa toimia hitaammin.


Windows 11 laitevaatimukset ovat erittäin suuret.

Alla olevassa tekstissä tietoa millainen tietokone tukee Windows 11.

 

Lainaus otettu Microsoftin sivuilta 23.9.2021

"Katso Windows 11:n tekniset tiedot, ominaisuudet ja laitevaatimukset"

"Järjestelmävaatimukset ja tietokoneesi vähimmäisjärjestelmävaatimukset

Tietokoneen on täytettävä seuraavat järjestelmän vähimmäisvaatimukset, jotta tietokoneen käyttökokemus olisi mahdollisimman hyvä:

Suorittimet/suorittimet (keskitetyt käsittelyyksiköt): 1 GHz tai nopeampi ja kaksi ydintä ja jotka näkyvät hyväksyttyjen palveluyksiköiden luettelossamme. Tietokoneen suoritin on tärkein määräävä tekijä tietokoneen Windows 11:ssä. Kellon nopeus (1 GHz tai nopeampi vaatimus) ja ydinten (2 tai enemmän) määrä ovat luonnostaan suorittimen suunnittelussa, sillä ne on valmistetut, eikä niitä katsota hajotettaviksi komponentit.

Lista löytyy tästä

RAM: 4 Gt. Jos tietokoneessa on alle 4 Gt muistia, päivitysvaihtoehtoja on välillä, jotta saat lisää RAM-muistia. Voit kysyä neuvoa pc-tietokoneen valmistajan sivustosta tai jälleenmyyjältä, onko saatavilla helppoja ja edullisia vaihtoehtoja, jotka täyttävät Windows 11:n vähimmäisvaatimukset.

Tallennus: vähintään 64 Gt:n tallennustilalaite. Jos tietokoneessa ei ole tarpeeksi suurta tallennusasemaa, voit joskus päivittää levyaseman. Voit kysyä neuvoa pc-tietokoneen valmistajan sivustosta tai jälleenmyyjältä, onko saatavilla helppoja ja edullisia vaihtoehtoja, jotka täyttävät Windows 11:n vähimmäisvaatimukset.


Järjestelmän laiteohjelmisto: UEFI (Unified Extensible Firmware Interface, tietokoneen MODERNI VERSIO) ja Suojattu käynnistys. Jos laite ei täytä vähimmäisvaatimuksia, koska sitä ei voi käyttää suojatussa käynnistyksessä, sinun on ehkä luettava tämä artikkeli ja luettava, voitko ottaa tämän käyttöön noudattamalla seuraavia ohjeita. Suojattu käynnistys voidaan ottaa käyttöön vain UEFI:ssä, ja tämän artikkelin avulla voit muuttaa asetuksia tämän mahdollistamiseksi.

TPM: Trusted Platform Module (TPM) -versio 2.0. Jos laitteesi ei täytä TPM:n vuoksi vähimmäisvaatimuksia, sinun on ehkä luettava tämä artikkeli ja katso, voitko tehdä tähän tarvittavat korjausvaiheet.

Näytönohjain: Yhteensopiva WDDM 2.0 -ohjaimen kanssa DirectX 12:n tai uudemman ohjaimen kanssa.

Näyttö: Teräväpiirtonäyttö (720p), joka on suurempi kuin 9 tuumaa vinosti, 8 bittiä värikanavaa kohden. Jos näytön koko on pienempi kuin 9", näytön suunniteltu käyttöliittymä Windows välttämättä ole täysin näkyvissä.

Internet-yhteys ja Microsoft-tilit: Windows 11 Home -versio vaatii Internet-yhteyden ja Microsoft-tilin laitteen määrityksen viimeistelemiseen ensimmäisen käytön yhteydessä.

Windows Version for Upgrade: Laitteellasi on oltava Windows 10 (versio 2004 tai uudempi), jotta voit päivittää Windows päivityksen kautta. Maksuttomat päivitykset ovat saatavilla Windows Update -Asetukset > ja suojaus -päivityksessä.

Jos näistä vaatimuksista katsotaan niin nämä vaatimukset ovat liian suuret vanhoihin tietokoneisiin.

"

 

Omia mietintöjä alla.

  • Täytyy olla melko uusi suoritin. Microsoft on lisäämässä tukea joihinkin vanhempiin suorittimiin?

  • UEFI on melko monessa tietokoneessa paitsi itse kasatuissa laitteissa tämä saattaa puuttua. Monessa kotikoneessa tämä ei välttämättä ole asetettu päälle ja vaatii osaamista, jotta sen voi aktivoida BIOS asetuksista.

  • TPM: Trusted Platform Module (TPM) -versio 2.0. Tämä vaatimus on todella suuri, useampi tietokone käyttää vanhempaa 1.0 tai 1.2 jota ei voi päivittää mitenkään uudemmaksi, myös monia emolevyihin ei voi lisätä uudempaa TPM 2.0 sirua koska liitännät ovat päivittyneet.

Lisätietoja Windows 11 Microsoftin verkkosivuilta



Ei pysty päivittää kun puuttuu TPM 2.0 siru
Ei pysty päivittää kun puuttuu TPM 2.0 siru

Jouduin tilata uudempaan tietokoneeseen TPM 2.0 siru, koska itse kasatusta koneesta se puuttui. Muuten kone olisi täysin yhteensopiva Windows 11 kanssa. Tätä tilannetta ei helpota sekään että TPM 2.0 sirut ovat lopussa ja tehtailla on tuotanto ongelmia. Jää nähtäväksi milloin tilaus tulee perille.



194 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Commentaires


bottom of page