Tiedustelulaki on tehoton, mutta hyvä alku
- Mikko Tenhunen
- 13. helmik. 2018
- 2 min käytetty lukemiseen
Tuleva mahdollinen tiedustelu laki ei tule antamaan poliisille, suojelupoliisille tai puolustusvoimille tarvittavia oikeuksia toimia tehokkaasti tulevaisuudessa. Suomi on viimeisiä valtioita Euroopassa, joka ei ole laatinut tiedustelu lakia, joka sallisi viranomaisille mahdollisuuden kerätä tietoa, valvoa tai estää kansalaisiensa internet verkon käyttöä ja lainsäädäntöä, joka koskisi ulkomailta etänä toimivien vihamielisien tahojen toimintaa.
Jos mietitään suomen valtioita kohtaan tapahtuneista tiedustelu yrityksistä on niistä erittäin noloja tapauksia. On esim tapaus jossa ulkomaalainen tiedustelu viranomaisen on tiedottanut meitä mahdollisesta tietovuodosta. Yksinkertainen syy tälle on, ettei suomen valtion viranomaisilla ole minkäänlaisia oikeuksia tai resursseja kerätä tietoa kansallisistaan heidän tietämättään tai valvoa ulkomailta tulevaa tietoliikennettä.
Ongelmia mitä itse näen tässä tiedustelulaki esityksessä on, että tietoliikenne kulkee reaaliaikaisesti ja tieto saattaa vanhentua erittäin nopeasti, tieto voidaan peittää/ hävittää, tekijän jäljittäminen voi olla mahdotonta selvittää jälkikäteen jos aikaa kuluu liikaa tai ulkomailta tulevan liikenteen estämiseen.
” Tiedustelumenetelmien päätöksentekoa koskeva sääntely perustuisi myös osin poliisilain salaisia tiedonhankintakeinoja koskevaan lukuun. Tietoliikennetiedustelusta päättäisi tuomioistuin. Tuomioistuin päättäisi myös paikkatiedustelusta silloin, kun se kohdistuu kotirauhan suojaamaan paikkaan tai paikkaan, johon ei ole yleistä pääsyä tai yleinen pääsy siihen on rajoitettu tai estetty.”
Toinen iso aukko on tämä korostettua suojaa omaavat siviili henkilöt, sillä se luo mahdollisuuden tehdä piiloammatti ryhmiä, jotka olisi suojattu lainvoimin tai henkilö toimisi suomessa valehenkilönä. Laki olisi voitu soveltaa vaikka siten mikäli henkilö ei liity tähän kyseiseen tapaukseen tiedot hänestä yksinkertaisesti poistetaan. Myös nämä poliisin, Supon tai puolustusvoimien virkamies noudattaa salassapitovelvollisuutta.
” Poliisilaissa ja tietoliikennetiedustelusta siviilitiedustelussa annettavassa laissa säädettäisiin jäljentämiskielloista, kuuntelu-ja katselukielloista sekä tiedustelukiellosta. Eräiden ammattiryhmien viestintä nauttisi korostettua suojaa siviilitiedustelulta. Tiedustelumenetelmien käytöstä tulisi tiettyjen edellytysten täyttyessä ilmoittaa niiden kohteille.”
Sotilastiedustelu
On muistettava, että poikkeuslaki astuu voimaan todella hitaasti, kun kriisi tilanne on jo tapahtumassa. Siksi tiedusteluun on annettava tarvittavat oikeudet, jotta epäilyttäviä henkilöitä voidaan tarkkailla tai heitä kohtaan tietoa voitaisiin kerätä ajoissa. Esityksessä esitetään, että Supon päälliköllä on oikeus päättää voidaanko tätä ulkomailla toimivaa henkilö tarkkailla. Myös vaikuttaa, että Puolustusvoimat tulee jäämään kyberpuolustukseen, jossa torjutaan vain tulevia hyökkäyksiä ja paikataan järjestelmien haavoittuvuuksia.
”Ulkomaan tiedustelusta, tiedustelumenetelmien käytöstä ulkomaan tiedustelussa sekä kansainväliseen yhteistyöhön osallistumisesta päättäisi suojelupoliisin päällikkö”.
Loppulauselma
Suomessa halutaan suojella todella paljon yksilöiden suojaa ja se on ymmärrettävä asia, mutta yksilö suojan toteutuminen on mahdotonta internetin maailmassa. Emme pysty tietämään, kuka lukee meidän tietoja esim jos sähköposti palvelin on Yhdysvalloissa tieto kulkee monen maan läpi ja tieto tallentuu eri maiden viranomaisten palvelimiin. Myös on mahdollista, että sovellus, jonka kuluttaja on asentanut laitteeseen vuotaa tietoa sovelluksen tekijälle.
Tästä tiedustelulaista herää kysymys miksi suomen viranomaisilla ei saa olla oikeutta valvoa kansalaisiaan tai ulkomailta tulevaa verkkoliikennettä ? Onko yksilö suoja tärkeämpi kuin turvallisuus. Massa tiedon kerääminen on ei ole myöskään hyvä asia jos tietoa ei voida analysoimaan tehokkaasti, mutta viranomaisilla pitäisi olla oikeus seuloa dataa massan seasta, eikä vain taistella byrokratiaa ja sääntelyä vastaan.
Lähde
Hallituksen esitys siviilitiedustelulainsäädännöksi annettiin eduskunnalle 25.1.2018. http://intermin.fi/tiedustelu
Kirjoittanut
Mikko Tenhunen

Comments