top of page
Etsi

Aluevaalit lisäävät vain hallintoa

Päivitetty: 4. kesäk. 2023

Tulevat aluevaalit aikaisemmin nimeltään maakuntavaalit pidetään 23.1.2022 (Aluevaalit). Nämä vaalit ovat tietyllä tapaa erittäin hyvät ne tasa-arvoistavat hoitoa pienemissä kunnissa, mutta suurin ongelma on kuitenkin, että hallinnon määrä kasvaa ja hoitajien määrää ei lisätä. Iltalehdessä tuli hyvä esimerkki vastaan hillotolppa paikasta, jossa palkka on huikea 9000€/kk tällä summalla voisi palkata kuukaudeksi 3 sairaanhoitajaa täydellä ikäkokemuksella ja useampia lähihoitajia, nyt tämä määrä rahasta katoaa hoidosta pois ja raha valuu hukkaan täysin turhiin virkamiehiin, jotka istuvat toimistoissa ja ihmettelevät kuinka alueiden erikoissairaanhoitoa ja muita hoitoja järjestetään alueella (Iltalehti 2021). Voi olla, ettei useimmilla sote-johtajilla ole mitään käsitystä, kuinka sairaanhoitoa loppujen lopuksi edes toteutetaan.


On myös hyvin epäreilua, ettei näihin hillotolppa asemiin ei voi ulkopuoliset hakea ja tilannetta myös pahentaa se todennäköisyys, että ne ovat jo jaettu poliittisesti.

Oman alueeni Jyväskylä tulee saamaan paikkoja yli 35 jolloin enemmistö päättäjistä tulee olemaan jyväskyläläisiä. Pahimman arvion on antanut Yle, joka arvioi Jyväskylän saavan 55 paikkaa 69. Toivo ajatuspajan arvio on hieman realistisempi 39 paikkaa 69 paikasta (Vesala, A 2021). Jyväskylällä olisi siltikin hyvä enemmistö ajaa Jyväskylän omia agendoja eteenpäin. Pahin tilanne kuitenkin olisi, ettei joku kunta saisi yhtäkään edustajaa läpi aluevaaleissa, jolloin heidän kuntaa ei edustaisi kukaan.


Jää nähtäväksi, kuinka vaaleissa käy, mutta omasta mielestäni hallinnon määrä vain jatkaa kasvua, hoitajavaje ei myöskään ole menossa parempaan suuntaan tai hoitajien palkankorotukset. En myöskään usko siihen, että jos kouluttaisimme lisää hoitajia vaje katoaisi pois, on myös hyvin todennäköistä että yhä useampi hoitaja vaihtaa alaa tulevaisuudessa.


Lähdetiedot

Aluevaalit. Viitattu 6.10.2021. https://vaalit.fi/aluevaalit

Keskustan ex-kansanedustaja nousi Kainuun sote-johtajaksi 9 000 euron palkalla – vähäinen johtajakokemus, puoluetoveri ja tukija avitti virkaan. Iltalehti 01.10.2021 klo 9:01 https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/562c1000-df00-4603-a82a-e8a1e333d006

Vesala, A. Ajatuspaja Toivo. 2021. Äänestystilastoihin perustuva ennuste sote-aluevaaleista, https://toivoajatuspaja.fi/wp-content/uploads/2021/05/Aluevaltuustoselvitys-final.pdf



Kirjoittanut

Mikko Tenhunen




48 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page